Cukrzyca - jak często mierzyć cukier i o jakich porach
Samokontrola glikemii (pomiar cukru z palca za pomocą glukometru) jest podstawowym sposobem oceny, czy stosowane jest prawidłowe leczenie cukrzycy niezależnie, czy jest to dieta, tabletki, czy insuliny.
W zależności od rodzaju cukrzycy i intensywności leczenia, zaleca się różne pory i częstości pomiarów.
Cukrzyca typu 1 oraz wielokrotne wstrzyknięcia insuliny, niezależnie od typu cukrzycy
cytat z wytycznych Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego na rok 2018
“…Wielokrotne (tj. co najmniej 4 × dziennie) pomiary w ciągu doby według ustalonych zasad leczenia oraz potrzeb pacjenta…”
przede wszystkim rano, przed posiłkami (żeby określić dawkę insuliny), od czasu do czasu 2 godziny po posiłkach (żey zobaczyć, czy dawka insuliy była prawidłowa), od czasu do czasu w nocy (24 lub 3), żeby sprawdzić, czy baza jest praiwdłowa, zawsze w przypadku złego samopoczucia, czy ekstremalnych sytuacjach (długotrway wysiłek, mogący doprowadzić do gwałtowanego spadku lub gwałtownego wzrostu glikemii)
Cukrzyca typu 2
- W przypadku wielokrotnych wstrzyknięć insuliny – patrz wyżej
- W przypadku podawania stałych dawek insuliny – 1-2 razy dziennie o różnych porach – najlepiej : przed podaniem insuliny, żeby ewentualnie zmienić dawkę, 2 godziny po posiłkach, żeby sprawdzić czy dawka insuliny była podana poprawnie, okresowo w nocy oraz w przypadku złego samopoczucia.
- W przypadku stosowania leków doustnych
cytat z wytycznych PDT 2018
“…Raz w tygodniu skrócony profil glikemii (na czczo i po głównych posiłkach), codziennie 1 badanie o różnych porach dnia…”
- W przypadku leczenia dietą
“..Raz w miesiącu skrócony profil glikemii (na czczo i 2 godz. po głównych posiłkach) oraz raz w tygodniu o różnych porach dnia…”
Cukrzyca ciążowa
Pomiary wykonywane są na czczo oraz 1 godzinę (jedną, nie dwie !) po głównych posiłkach
Częstość pomiarów jest również zależna od tego, czy dopiero “ustawiamy” leczenie, czy cukrzyca jest wyrównana, czy sa duże wahania – ostateczny model pomiarów powinien być więc ustalony wspólnie z diabetologiem.
Literatura: